De drie delen van je immuunsysteem

Wat kan je ZELF doen om je immuunsysteem te versterken. Kennis over de werking is dan simpelweg de eerste stap.

Welke 3 ‘lagen’ of ‘delen’ kun je onderscheiden?
Het systeem is in 3 ‘lagen’ opgedeeld. Iedere laag wordt een barrière genoemd en per barrière worden er andere activiteiten uitgevoerd.
De eerste barrière of laag wordt ook wel de ‘fysieke barrière’ genoemd. Het woord fysiek wordt gebruikt omdat de laag of barrière tastbaar is of aanwezig is. Daarnaast is fysiek ook een ander woord voor lichaam. In deze context wordt er vaak een orgaan mee bedoelt. Bij de tweede en derde barrière gaat het niet meer om een ‘fysieke barrière’, dit is het moment waarop er cellen, delingen, stoffen en ‘happers’ aan het werk gaan. Als alles goed werkt merk je er bijna niets van. Als alles goed werkt kan het zijn dat je een lichte verhoging krijgt en dat je daarna gewoon weer helemaal oké bent. Er zijn nu mensen die achteraf positief op Corona worden getest en eigenlijk nauwelijks ziek zijn geweest. Die verhoging kan een paar uren of zelfs een paar minuten duren. Als je lijf niet meer zo goed werkt kun je er wel ziek van worden of zelfs heel erg ziek en er in uitzonderlijke gevallen ook aan overlijden.
Het gaat er om dat je ervoor zorgt dat je lijf GOED werkt. Onderaan deze blog verwijs ik naar oudere blogs van mij over een gezond lijf en hygiëne. Nu eerste wat meer kennis over de 3-barrières en de bouwstoffen.

De eerste barrière
Voorbeelden zijn; de huid, de mond, de keel, de neus de oren en de ogen. Officieel horen ook de luchtwegen de darmen en de gewrichten bij de 1e barrière. Zelfs het maagzuur hoort hierbij. Een klein beetje te weinig maagzuur kan al voor grote problemen in de spijsvertering zorgen.
Zolang deze 1e barrière ‘gesloten’ is kunnen er geen indringers naar binnen. Dat lukt wel gedeeltelijk bij de huid maar zeker dus niet bij alle genoemde organen. Daarom hebben veel van deze barrières een laagje ‘slijm’ om het orgaan extra te beschermen. Zo helpt bijvoorbeeld een ‘loopneus’ je dus aan extra bescherming. Ook in de longen kan zich slijm ophopen. Dat slijm is dus in eerste instantie bedoelt om je te beschermen. Dat kan zeker benauwdheid geven.
De bouwstenen van deze belangrijke barrière zijn vooral eiwit-achtige stoffen. Daarom adviseer ik Boeren Omeletten dagelijks bij de lunch. Dat is een advies dat eigenlijk altijd wel kan.

De tweede barrière
Pas als de eerste barrière is aangetast gaat de tweede aan het werk. In de huid kun je dit heel makkelijk zien. Als je een klein sneetje hebt is het nodig dat er een gecontroleerde ontstekingsreactie op gang komt. In reguliere termen wordt dit het aangeboren immuunsysteem genoemd of de aangeboren afweer. Dit mechanisme werkt vrij globaal en probeert zo snel mogelijk indringers te herkennen en onschadelijk te maken. In deze situatie gaat een groot leger van stoffen in actie komen. Al deze stoffen zijn overigens weer te bouwen uit vooral eiwit-achtige structuren.
Een virus bijvoorbeeld dat via de luchtwegen naar binnen kan komen komt al vrij snel in aanraking met dit deel van het immuunsysteem. Hiermee kan een virus of een bacterie dus vrij simpel de eerste barrière overslaan. Hygiëne is daarom van groot belang. Goed ventileren, een schone omgeving, niet te veel vocht, een schone aanrecht en op de juiste wijze voeding verhitten zijn daar een paar voorbeelden van.

De derde barrière
In iedere situatie gaat ook de 3e barrière aan het werk. In reguliere termen heet dit het verworven immuunsysteem. Dit is het lerend deel en hier wordt de specifieke immuniteit opgebouwd. Als er een specifiek virus of bacterie in omloop is (zoals nu met Corona) dan gaat dit deel ervoor zorgen dat je lijf het kan herkennen zodat er een heel snelle reactie kan ontstaan en de scherpschutters (die nu zijn getraind) bij een nieuwe aanval met ditzelfde virus een super snelle afweer reactie kunnen geven. Alle bouwstenen die nodig zijn om dit systeem te laten werken zijn weer eiwitten en co-factoren (hulp-stoffen).

Er is een super duidelijk filmpje van ‘Juf Danielle’. Ze legt heel precies uit hoe de 3 hierboven barrières in elkaar overgaan. Realiseer je dat alle drie de barrières zijn opgebouwd uit eiwit-achtige stoffen en dat er ook co-factoren nodig zijn.

Wat kun je zelf doen?
Kijk zelf naar de inhoud en ondersteuning die je nu kunt vinden. Zorg voor goede eitjes, een goed stuk vis of vlees en veel groenten, heel veel groenten. Ga op zoek naar frisse lucht en wandel in je eigen omgeving. Kijk niet te veel tv en lees zo min mogelijk de krant. Slecht nieuws is niet handig voor je immuunsysteem.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door:

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefJeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.